Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Termékek Menü

A hazai specialty kávé kultúra

Mostanság megfigyelhető, hogy országszerte egyre több specialty, vagy újhullámos kávézó nyílik, nem véletlenül, ugyanis az emberek részéről egyre nagyobb az igény a minőségi kávéra. Sokan el sem tudják képzelni a mindennapjaikat a specialty kávé íze nélkül, ezért gyakorta térnek be a specialty kávézókba barátaikkal, kedvesükkel, vagy családtagjaikkal, de nem ritka, hogy egyedül is. A fellendülés nemcsak a kávé népszerűségének tett jót, hanem magának a szakmának is, például egyre több ember dönt úgy, hogy elmélyül a kávékészítés művészetében, ezért barista tanfolyamon vesz részt.

A hazai specialty kávé kultúra folyamatos fejlődése a 2012-őt követően indult el, de a valóban látványos eredményei az elmúlt 5 évben születtek meg. Nemcsak a kávéfogyasztási szokások változtak meg, hanem a kávé fogalomköre, ezzel együtt pedig a kávézói kultúra is sokkal színesebb lett. A kávézókban szinte nincs megállás, egyre nagyobb tömegeket vonz a minőségi kávé. Ha picit korábbra tekintünk, már volt egy változás a hazai kávékultúrát illetően a kilencvenes években, amikor is számos olasz kávémárka, például a Segafredo, vagy a Lavazza megjelentek a hazai piacon. Mivel ezek a márkák egy bizonyos körben nagy népszerűségnek örvendenek a mai napig, ennek hatására megszülettek olyan, olasz stílusú, hazai kávémárkák is, melyek feldolgozása magyarországi pörkölőkben történik. Hamarosan megnyílt az első olyan pörkölő, ahol oktatóközpontot is létrehoztak az ezredfordulót követően, ezen kívül olyan kávézókat nyitottak, ahol a vendégek származási ország szerint kóstolhatnak, vagy vásárolhatnak kávét. Az első barista oktatóközpont a 2000-es évek elején indult. Innen elindulva kezdték meg a vendéglátósok, majd a hobbi baristák képzését idehaza és ezután nem is kellett sokat várni az első országos barista bajnokságra, ugyanis az 2004-ben került Budapesten megrendezésre.

A specialty kávé kultúra a legtöbbet talán a nyugat-európai, észak-amerikai speciaty kávézó kultúrából merítette. Sok magyar barista például Londonban szerezte meg a tudását, és hozta haza Budapestre. Mostanra Budapesten már több mint száz kávézóban kaphat az ember specialty kávé élményt.

Egyre több a hazai specialty kávépörkölő is, és egyre több hazai barista központ nyitotta meg kapuit, akik specialty kávé oktatással fogalkoznak.

Ha Te is szeretnél részese lenni a hazai specialty kávé kultúra fejlődésének a jövőben, és ehhez elsajátítanál egy izgalmas szakmát, jelentkezz barista tanfolyamaink valamelyikére, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Shop
 

specialty kávé coffeehub

specialty kávé kategóriák