Leírás és Paraméterek
Az egyik fő teafajta (a többi négy: fehér, zöld, oolong és fekete). A Pu Erh egyedisége a szokatlan lágy földes íz, és fás jegyek. Az összes többi teától eltérően a pu’erh (ejtsd pú-err) teát érlelik. A tealevelek természetes fermentáción mennek keresztül, mielőtt finoman szárítják. Ez olyan ízvilágot eredményez, amely egyáltalán nem fanyar, de erős, gazdag testtel bír. A Pu’erh kiemelkedően lágy, és rendkívüli módon frissítő. A Mi Pu’erh Poe teánk (a pu’erh shou változata) tiszta, fás aromával rendelkezik, szénás, gombás és zamatos zöldség jegyekkel. Hervadt virág jegyek, és étcsokoládés textúrával. Érett, és megalapozott. Ha az íz túl erős számodra, egyszerűen vízzel higítsd (ami érdekes módon sok más teánál nem működik!) A Pu’erh rendkívül sokoldalú – akár csak 30 másodpercig, vagy 30 percig is, ami az ízlésünknek megfelel. Nem fog megkeseredni, és nagyszerűen használható több elemű keverékekben.
100°C-on áztassuk 3-5 percig.
A pu’erh a nevét egy dél Yunnan-i megye nevéről kapta. Kétfajta pu’erh tea létezik: sheng („zöld” vagy „nyers”), és shou („érett” vagy „főtt”). Történelmileg először a nyers pu’erh teát készítették. Évekig érlelik, és ha megfelelően tárolják, (a pu’erh lényegében „élő tea”, hasonlóan a borhoz) évtizedekig őrzi az értékét és az ízét. Mivel rendkívül nagy igény van erre a teára, az érett változatot körülbelül 40 évvel ezelőtt találták ki, hogy felgyorsítsák az érési folyamatot. A tealeveleket enyhén felmelegített halmokba rakják, így körültekintően fermentálják őket. Az érett pu’erh rendszerint sokkal sötétebb mint a nyers pu’erh és gyakran lágyabb is. A nyers pu’erhet ha túl fiatalon kóstoljuk (hamarabb jópár évnél), akkor hihetetlenül fanyar lehet. Ez a tulajdonsága a korosodással drámaian csökken. Mindkettőt széles körben tisztelik Kínában a nyugtató, tisztító hatása miatt, amelyben messze felülmúlja a többi teát.
Fajta | Fekete tea |