Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Termékek Menü

Specialty kávé pörkölő és webshop

Az egyik legnagyobb hazai specialty kávé választék, közvetlenül a pörkölőtől.

 

Specialty kávé pörkölése

A specialty kávé vagy újhullámos kávé az ezredforduló után kezdett megjelenni az USA-ban. A harmadik hullámként is ismert kávé mozgalom célja, hogy egy magasabb minőségű kávé és csészeélményt adjunk a fogyasztónak.

A minőségibb kávé, azaz a specialty kávé folyamata már a kávé farmon kezdődik, ugyanis a farmernek sokkal nagyobb gondossággal kell a kávét termesztenie, szüretelnie, mint azt egy átlagos kávénál tenné. Maga a kávé feldolgozási folyamata is kontrolláltabb, illetve a kávé szortírozásán, osztályozásán is nagy hangsúly van, ahol elkülönítik a specialty kávét a hagyományos minőségű kávétól. Fontos elem még a csomagolás is. A specialty kávét nem sima juta zsákokba csomagolják, hanem egy belső foliával védett zsákba, vagy vákumozott zsákba, illetve dobozokba. Így a zöld kávé sokkal tovább eláll, megőrizve a minőségét.

A kávé farm után a zöld kávé eljut a célországba a kávépörkölőhöz.  A pörkölési folyamat is egy sokkal komplexebb, nagyobb odafigyelést igénylő folyamatot jelent egy kézműves kávé esetében. Általábban kisebb adagokban és lassabban történik a pörkölés menete, a háttérben komputeren figyelve a szenzorokból érkező jeleket. A kávépörkölőnél jelentőséget kap a ROR görbe figyelése, a specialty pörkölőknél pedig általában több szenzoron is figyelik a pörkölőgépben a hőmérsékletet. (Bean Temp, Environmental Temp..)

A lepörkölt specialty kávé utána szeleppel ellátott csomagokba kerül. Mi 200g, 400g és 1kg csomagokat használunk. Ezek a csomagok kerülnek be a specialty kávézókba.  A specialty kávét nemcsak szakszerűen kell termeszteni, feldolgozni és pörköln. Nagyon nagy hangsúly van a végső elkészítésén is, azaz hogy minőségileg megfelelő kávé italt kapjunk és ehhez szakértelem, illetve megfelelő eszközök kellenek. A hagyományos hőcserélős espresso gép helyett ajánlott a multiboileres kávégép technológia, amivel tökéletesen lehet a hőfokot szabályozni és ez sokat segít abban, hogy a lehető legjobban készítsük el a kávéitalt, jelen esetben espresso italt. Szintén nagyon fontos, sőt még fontosabb a kávéörlő szerepe. Minél konzisztensebb, uniformisabb örleménnyel tudunk dolgozni, annál jobb ízjegyeket tudunk kinyerni a kávéból. Ez érvényes espressora de filter kávé esetén is. Minél jobb és konzisztensebb egy örlő annál könnyebb lesz a barista dolga is.

A specialty kávénál előtérbe kerül a precizitás is, a kávé mérleggel történő mérése. Egy specialty kávézóban dolgozó barista odafigyel arra, hogy hány gramm espresso örleménnyel dolgozik, hány gramm a kész espresso, mint kávéital tömege, illetve, hogy  mennyi a kivonatolási hőfok és idő.

specialty kávé latte

Otthoni kávézásnál elég lehet egy akár néhány ezer forintos filter kávé készítő eszköz, amivel "csepegtetett" drip technológiával tudunk nagyon egyszerűen kávét készíteni. Az örlésnek itt is fontos szerepe lesz. Érdemes egy olcsóbb, tíz ezer forint alatti filter eszközt venni és mellé egy drágább kávéörlőt, ami akár otthon lehet kézi kávéörlő is. Ezen utóbbi mechanikus, azaz kézzel kell tekerni, de napi egy-két kávé esetében ez nem egy akkora kihívás, sőt sok esetben egy kellemes napi "rituálé" a kávé reggeli kézzel történő örlése.

Végezetül a jó specialty kávéhoz fontos még a szűrt és megfelelő ásványianyag tartalommal rendelkező víz is. Itt használhatunk alacsony ásványi anyag tartalmú ásványvizet, vagy a legjobb eredményt ozmózisos szűrővel érhetjük el, amihez magnéziumot pótlunk vissza.

Néhány specialty kávé választékunkból:

Pantano Primavera BRAZIL specialty kávé

Sofia Antioquia COLOMBIA specialty kávé

La Montana COSTA RICA specialty kávé

Gedeo Yirgacheffe ETHIOPIA specialty kávé

Brazil - Costa Rica BLEND specialty kávé

Kolumbia - Costa Rica BLEND specialty kávé

Brazil - Kolumbia BLEND specialty kávé

Paramount ESPRESSO specialty kávé

Kapcsolódó cikkek:

Specialty kávé rendelés, egyszerűen otthonról