Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Termékek Menü

Tamper (tömörítő) talp 58mm, lapos

Tamper (tömörítő) talp 58mm, lapos Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
7.290 Ft (5.740 Ft + ÁFA)
Elérhetőség: Készleten
A Concept Art tömörítő talp kompatibilis az összes tömörítő nyéllel.

Leírás és Paraméterek

Nem véletlenül a WBC - avagy a Barista Világbajnokság logója egy tömörítő. A barista munkájának emblematikus eszköze, minden egyes kávékészítéskor előkerül. De mire is szolgál, milyen típusai vannak és hogyan kell használni?

A tömörítő kettős funkciója:

1.) Segítségével elegyengetjük, majd összetömörítjük az őrleményt a szűrőtartóban. 

2.) A megfelelően tömörített őrleménypogácsa minden pontján egységes ellenállást biztosít a nagy nyomással érkező vízzel szemben. A kávé extrakciója így lehet tökéletes. Ha a tömörítés nem megfelelő, a víz megtalálja azokat a pontokat, csatornákat, ahol – áttörve a kávé ellenállását – gyorsan át tud zubogni, érintetlenül hagyva az őrlemény nagy részét. A kávé értékes anyagainak jó része nem kerül az eszpresszóba, helyette a zaccban marad.


Tömörítő választásakor három főbb tényezőt érdemes megvizsgálni: 

-          kávégépünk csaptelepét (pontosabban vízelosztó tárcsájának alakját),
-          a hozzá illeszkedő szűrőtartót (annak átmérőjét) és
-          a választott szűrőt (annak űrtartalmát és alakját).

Ezek a tényezők a variációk igen nagy számát teszi lehetővé, fontos, hogy a csaptelep paramétereihez legjobban illeszkedő típust válasszuk. A tömörítés technikája is sokféle lehet. A tömörítés erejét és módját a kávékeverék összetétele, a kiválasztott tömörítő típusa, mérete is befolyásolja.

Alapvetően két féle tömörítő talpat különböztetünk meg:


- Lapos felületű  (flat): Így az első egyengetés és vízszintező tömörítés után megkocogtatjuk a szűrőtartót, hogy a szűrő falának belsejére tapadt őrlemény is a kávéba kerüljön, majd újból tömörítünk.
Domború felületű (convex): Így a lapos felületű tömörítőknél megszokott dupla tömörítés (kocogtatással) nem feltétlenül szükséges, sőt: az oldalfalra egyenletesen felvitt kávé csak javítja az extrakciót.

A tömörítő alátámasztásához használhatunk állványt vagy alátétet, de semmiképpen nem a kifolyócsőrön egyensúlyozva tömörítünk. A tömörítő az őrlő közvetlen közelében legyen elhelyezve. Ügyeljünk arra, hogy felszínét ne érje nedvesség, mert akkor munka közben az őrlemény rátapad. Tárolhatjuk tömörítőtartóban. 

Shop