A mi Masala Chai tea keverékünk ötvözi a ceylon fekete teát a fahéjjal, kardamonnal, és gyömbérrel. Az indiai kultúrában a „Masala” fűszerkeveréket, a „chai” pedig egyszerűen teát jelent. Így Masala Chai szó szerint fűszeres teát jelent. A mi változatunk próbál hű maradni a nevéhez. Meleg, hívogató illattal, lendületes ízzel (anélkül, hogy túl csípős, vagy fűszeres lenne), és élénk aromás utóízzel. Elkészítési javaslatunk két púpozott teáskanál, 2,5dl-es csészéhez. Cukor vagy tej ízlés szerint.
100°C-on áztassuk 3-5 percig.
Összetevők:
Fekete tea, kardamon, gyömbér, szegfűszeg, fahéj darabok.
Indiában a teára hagyományosan a gyógynövényi orvoslás részeként tekintettek, semmint olyan italra, amit az íze miatt fogyasztanak. Néhány chai fűszer keverék, olyanok, amelyeket ma is fogyasztanak, Ayurvédikus orvosi szövegekből származik. A népszerű fűszerek között megtalálható az ánizs, a fahéj, a szegfűszeg, a kardamon, a szemes bors és a gyömbér. A hagyományos elkészítés módja tulajdonképpen azt írja elő, hogy a fűszereket, a tejet és a leveleket állandó hőfokon főzzük, semmint hogy előmelegített teával forrázzuk le, mint ahogyan azt a legtöbb teánál tesszük. Indiában a chai-t kocsikról szolgálják fel, kis agyagcsészékben. Miután a teád elfogyasztottad, a csészét széttörheted a földön, és hagyhatod lebomolni – egy környezettudatos alternatíva a nyugati világ műanyag és papírpoharaihoz képest.